Thursday, April 11, 2024

Heimwee naar de toekomst

.

Quo vadimus? Waarheen? Wat zal op ons toekomen? En ook: hoe zullen wij vormgeven wat nog niet is?

Het is slecht voorstelbaar dat de transitie waarin wij verkeren niet gepaard zal gaan met vergaande chaos en conflicten én met ongekende creativiteit en vernieuwing. 

De belangrijkste aandrijvers van de huidige transitie zijn klimaatverandering en digitale revolutie, plus het voortgaande proces van emancipatie en strijd tegen discriminatie – alle drie zijn gamechangers, met ongekende dynamiek en wereldwijde impact. Wat zal nog herkenbaar blijven, zeg over een eeuw?

 

Wellicht dat er tegen die tijd ook andere levensbeschouwingen zullen zijn, evenals nieuwe wereldreligies, religies die beter passen bij de ingrijpend veranderde menselijke conditie, - of zal het daar dan nog te vroeg voor zijn?

 

Ik zou willen dat ik nog honderd jaar kon leven, of nog langer, om mee te maken wat er allemaal gaat gebeuren, hoe de wereld er dan uit zal zien, en hoe het over een eeuw zal zijn om te leven als mens. Volstrekt onvoorspelbaar: dat is waarschijnlijk het enige wat erover te zeggen valt.

 

No comments:

Post a Comment

Wijzelf en de natuur

Hoe halen we onszelf weg uit de vergelijking die ‘natuur’ heet?   Op tal van plekken herstelt zich de natuur wanneer mensen zich er niet mee...